PATH logo   Predictieve Analyse voor THerapie

Nieuwsbrief 21-09-2017

Beste allen,

Sinds 31 december 2016 is het PATH project officieel gestart. Het project beoogt de Predictieve Analyse voor THerapie (PATH) in Nederland te optimaliseren. Informatie over het PATH project is beschikbaar op www.netwerk-path.nl. Hier is ook een overzicht te vinden van moleculaire tumorboards (MTBs), die op basis van uw input verder kan worden uitgebreid.

Een belangrijk onderdeel van het PATH project is het ontwikkelen van het PALGA protocol ‘Moleculaire bepalingen’. De afgelopen maanden is hier hard aan gewerkt samen met de KMPBers. Veel van hun suggesties en wensen zijn in het protocol verwerkt. Daarom hebben we vertrouwen dat de module na de uitrol in oktober breed geïmplementeerd zal worden. Het protocol levert gestructureerde data aan de PALGA database. Dit is belangrijk voor de dataverzameling en analyses voor o.a. het PATH project, maar zal ook veel andere onderzoeksprojecten ten goede komen.

Om de predictieve diagnostiek in kaart te brengen, zullen uitkomsten en doorlooptijden van moleculaire analyses t.b.v. longkanker, darmkanker, melanoom en GIST worden vergeleken. Per 1 oktober wordt gestart met dataverzameling van participerende centra uit de PALGA databank. Dit betekent dat in de eerste periode gegevens verzameld zullen worden zonder het protocol ‘Moleculaire bepalingen’. Wij verzoeken KMBPers en pathologen de nieuw geïntroduceerde term ‘therapiekeuzetest’ per 1 oktober op te nemen in het moleculaire verslag en/of de diagnoseregel van betreffende analyses. Op deze manier hopen we data-inclusie zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Bij vragen over het PATH project kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met vriendelijke groet,

Mede namens Katrien Grünberg en Marjolijn Ligtenberg,

Lieneke Steeghs